Fontos gyakran étkezni, ötször vagy hatszor egy nap, egyszerre csak kis mennyiségű, alaposan megrágott ételt elfogyasztva. Az ételek neve mellett nem szerepel azok elkészítési receptje, csak a javasolt fogyasztási mennyiség. Általánosságban javasolható, hogy minden ételt zsírszegényen készítsenek el, kevés hozzáadott cukor, só felhasználásával és erős fűszer nélkül.
1. NAP:
Reggeli:
- Gyümölcstea 200 ml
- Rozskenyér 2 kis szelet
- Csirkemell sonka 50 g
- Zöldpaprika 100 g
Tízórai:
- Alma 1 db
- Puffasztott rizsszelet 2 db
Ebéd:
- Sütőtök-krémleves 300 ml
- Citromos tonhal 100 g
- Gombás, petrezselymes barna rizs 100 g
- Uborkasaláta 100 g
Uzsonna:
- Gyümölcsjoghurt 1 pohár
- Búzakorpa 1 evőkanál
Vacsora:
- Almalé 250 ml
- Karalábéfőzelék 300 ml
- Főtt húsgombóc csirkemellből 100 g
2. NAP:
Reggeli:
- Kamilla tea 200 ml
- Szezámmagos kifli 2 db
- Light kockasajt 1 db
- Vajretek 100 g
Tízórai:
- Müzliszelet 1 db
Ebéd:
- Brokkolileves 300 ml
- Sült rozmaringos csirkecomb bőr nélkül 100 g
- Héjában főtt burgonya 150 g
Uzsonna:
- Háztartási keksz
- Kefir 1 pohár
Vacsora:
- Gyümölcstea 200 ml
- Sajttal töltött sonka zöldsalátával
3. NAP:
Reggeli:
- Csipkebogyó tea 200 ml
- Korpás zsemle 1 db
- Tavaszi felvágott 50 g
- Kaliforniai paprika 100 g
Tízórai:
- Enyhén sózott hamlett 4 db
Ebéd:
- Daragaluska leves 300 ml
- Rakott zöldbab darált pulykahússal 200 g
Uzsonna:
- Zöldségturmix 250 ml
Vacsora:
- Gyümölcstea 200 ml
- Teljes kiőrlésű kenyér 2 kis szelet
- Sovány túrókrém 50 g
- Újhagyma 100 g
4. NAP:
Reggeli:
- Kakaó zsírszegény tejből 200 ml
- Pirítós bakonyi barna kenyér 2 szelet
- Pulykamellsonka 50 g
- Kígyóuborka 100 g
Tízórai:
- Natúr joghurt 1 pohár
Búzacsíra 2 evőkanál
Ebéd:
- Frankfurti leves 300 ml
- Túrógombóc sovány túróból 300 g
Uzsonna:
- Áfonyás zabfalatok 3 db
Vacsora:
- Erdei gyümölcsös tea 200 ml
- Főtt tojás 2 db
- Graham kenyér 2 szelet
- Jégcsapretek 100 g
5. NAP:
Reggeli:
- Zsírszegény tej 200 ml
- Zabpehely 50 g
- Almakockák 80 g
Tízórai:
- Korpás keksz
Ebéd:
- Zellerleves répagombóccal 300 ml
- Grillezett csirkemell 100 g
- Párolt barna rizs 100 g
- Párolt vegyes zöldség 100 g
Uzsonna:
- Kukoricás abonett 3 db
Vacsora:
- Gyümölcstea 200 ml
- Spenótos köles
- Rozskenyér 2 szelet
A reflux betegség súlyossága egyénileg változó lehet, ezért eltérhetnek a táplálkozási igények. Súlyosabb panaszok esetén feltétlenül konzultáljon szakemberrel, és kérje ki kezelőorvosa véleményét az étrendről. Figyeljen arra, hogy táplálkozása kellően kiegyensúlyozott, változatos legyen!
(Barta Anikó Tünde, Táplálkozástudományi Szakértő)
2014. 01. 15.