Melyek a gyomorsav túltengés és a reflux étkezési és életmódbeli okai?
Az emésztési folyamatban rendkívül fontos szerepe van a gyomorsavnak, amely az ételek emésztésén kívül, a tápcsatornába kerülő kórokozókkal szemben is védi szervezetünket.
A gyomorsav termelésének felborulása azonban sok problémát okozhat a mindennapokban. A panaszok megelőzésének érdekében érdemes a táplálkozásra is odafigyelnie. Javasoljuk étkezési napló vezetését, melynek segítségével nyomon követhető, mely ételek fogyasztása növeli a savtúltengés tüneteinek kialakulását.
A táplálkozási szokások felülvizsgálatán túl érdemes az életmódon is változtatni, amennyiben szeretné a tüneteket enyhíteni.
A protonpumpa-gátlók jelentősen csökkentik gyomorsavat, ezáltal csökkentik a tüneteket. Az emésztést azonban nem gátolja szedésük, hiszen a gyomorsav mellett a gyomorban található enzimek is segítik az emésztési folyamatokat.
A gyomorsav túltengésnek és a refluxbetegségnek számos étkezési, életmódbeli oka lehet, melyek közül a legjellemzőbbek:
Helytelen étkezés
- erősen fűszeres, paprikás, paradicsomos, csípős,
- „magyaros” ételek,
- citrusfélék (citrom, narancs, mandarin),
- alkohol,
- szénsavas italok,
- kávé, fekete tea,
- csokoládé fogyasztása,
- illetve nagy mennyiségű étel egyidejű fogyasztása.
Életmód
- dohányzás,
- rohanó, feszültségekkel teli életvitel,
- gyakori stressz, idegeskedés
- nagy mennyiségű étel elfogyasztása utáni alvás.