Vény nélkül kapható savlekötő és savtermelést csökkentő gyógyszerek

A tünetek jelentezése esetén hogyan kezelhetjük rövid távon a gyomorsavtúltengést és a refluxot?
Cikkünkből kiderül, milyen vény nélkül kapható gyógyszerek segítenek a tünetek enyhítésében.

A tünetek jelentkezése esetén hogyan kezelhetjük rövid távon a gyomorsav-túltengést és a refluxot?

Többféle vény nélkül kapható gyógyszer segítheti a tünetek és a gyomorégés enyhítését, azonban ezek, hatásmechanizmusuk különbözősége miatt, jelentős mértékben eltérnek egymástól.

A gyomorsavtúltengés és a gyomorégés kezelésének célja, hogy semlegesítsük a gyomorsavat és/vagy a túltermelését csökkentsük, mivel így maguk a tünetek is kezelésre kerülnek.

Hagyományos savlekötők, más néven antacidumok

Ezek a vény nélkül kapható gyógyszerek a már keletkezett savat semlegesítik, tehát a savtermelődés mennyiségét közvetlenül nem szabályozzák. Ezek jellemzően magnézium-, kalcium-, illetve alumíniumsó-tartalmú készítmények. Hatásukból adódóan tüneti és átmeneti kezelést biztosítanak, a tünetek azonban folyamatosan visszatérhetnek, hiszen a sav újratermelődhet. Az antacidumokat naponta általában több alkalommal szükséges bevenni. Mindez negatívan befolyásolja a komfortérzetet, a napi életvitelt.

Mivel közömbösítik a már meglévő savat, ezért viszonylag hamar hatnak,ám hatásuk hamar el is múlik, mivel a sav újratermelődik.

H2-receptor blokkolók:

A gyomorsav termelését befolyásoló ingerek több ponton hatnak. A H2 receptor blokkolók ezek közül csak egy helyen (a H2 receptornál) befolyásolják a gyomorsav termelését. Emiatt a savtermelődést gátló hatásuk részleges.

Protonpumpa-gátlók

A gyomorsavtúltengés és a reflux-betegség kezelésében az igazi áttörést a proton-pumpa gátlók jelentik. Ezek a modern gyógyszerek a savtermelés keletkezésének utolsó lépcsőfokát szabályozzák, ezért minden korábban alkalmazott gyógyszernél hatékonyabban csökkentik a savelválasztást. Ezek a gyógyszerek sikeresen kezelik a gyomorsav okozta bántalmakat és a kellemetlen tüneteket.

Az Acida a proton-pumpa gátlók közé tartozik, ezzel biztosítva a gyomorsav által okozott problémák magas szintű kezelését. 

 

(Dr. Szigeti Nóra)

2012. 12. 21.

Vény nélkül kapható  savlekötő és savtermelést csökkentő gyógyszerek

A savtúltengés

A felnőtt lakosság jelentős része időnként, visszatérően, vagy esetleg hosszabb időn keresztül észleli a fokozott gyomorsavtermelés, azaz a savtúltengés okozta tüneteket, melyek közül a legjellemzőbbek...

Olvasson tovább...
Vény nélkül kapható  savlekötő és savtermelést csökkentő gyógyszerek

Életmód

 

Melyek a gyomorsav túltengés és a reflux étkezési és életmódbeli okai? A gyomorsav túltengésnek számos étkezési, életmódbeli oka lehet, melyek közül
a legjellemzőbbek:

 

Olvasson tovább...
Vény nélkül kapható  savlekötő és savtermelést csökkentő gyógyszerek

Az Acidáról

Az Acida vény nélkül kapható 20mg pantoprazol hatóanyag-tartalmú, gyomornedv-ellenálló tabletta, amelyet  a reflux tüneteinek (pl.: gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmaznak felnőtteknél. 

Olvasson tovább...