Vény nélkül kapható savlekötő gyógyszerek

A tünetek jelentezése esetén hogyan kezelhetjük rövid távon a gyomorsavtúltengést és a refluxot?
Cikkünkből kiderül, milyen vény nélkül kapható gyógyszerek segítenek a tünetek enyhítésében!

A tünetek jelentkezése esetén hogyan kezelhetjük rövid távon a gyomorsav-túltengést és a refluxot?

Többféle vény nélkül kapható gyógyszer segítheti a tünetek és a gyomorégés enyhítését, azonban ezek - attól függően, hogy csak tünetet kezelnek vagy magát az okot és ezáltal a tüneteket is megszüntetik - döntő mértékben különböznek egymástól.

A gyomorsavtúltengés és a gyomorégés kezelésének célja, hogy magát a gyomorsav túltermelését csökkentsük, mivel így maguk a tünetek is kezelésre kerülnek.

Hagyományos savlekötők, más néven antacidumok

Ezek a vény nélkül kapható gyógyszerek a már keletkezett savat semlegesítik, tehát magát a savtermelődés mennyiségét nem szabályozzák. Ezek jellemzően magnézium-, kalcium-, illetve alumíniumsó-tartalmú készítmények. Hatásukból adódóan ezek a gyógyszerek tüneti és átmeneti kezelést biztosítanak,azonban a tünetek folyamatosan visszatérhetnek, hiszen a sav újratermelődhet, ezáltal előfordulhat, hogy naponta több alkalommal szükséges a gyógyszer bevétele. Mindez negatívan befolyásolja a komfortérzetet, a napi életvitelt.

Mivel közömbösítik a már meglévő savat, ezért viszonylag hamar hatnak,ám hatásuk hamar el is múlik, mivel a sav újratermelődik.

Az ún H2-receptor blokkolók:

A gyomorsav termelését befolyásoló ingerek több ponton hatnak. A H2 receptor blokkolók ezek közül csak egy helyen (a H2 receptornál) befolyásolják a gyomorsav termelését. Emiatt a savtermelődést gátló hatásuk részleges.

Az ún. proton-pumpa gátlók

A gyomorsavtúltengés és a reflux-betegség kezelésében az igazi áttörést a proton-pumpa gátlók jelentik. Ezek a modern gyógyszerek a savtermelés keletkezésének utolsó lépcsőfokát szabályozzák, ezért minden korábban alkalmazott gyógyszernél hatékonyabban csökkentik a savelválasztást. Ezek a gyógyszerek valóban sikeresen kezelik a gyomorsav okozta bántalmakat és a kellemetlen tüneteket.

Az Acida a proton-pumpa gátlók közé tartozik, ezzel biztosítva a gyomorsav által okozott problémák professzionális kezelését. 

Vény nélkül kapható  savlekötő gyógyszerek

A savtúltengés

A felnőtt lakosság jelentős része időnként, visszatérően vagy esetleg hosszabb időn keresztül észleli a fokozott gyomorsavtermelés okozta tüneteket, melyek közül a legjellemzőbbek...

Olvasson tovább...
Vény nélkül kapható  savlekötő gyógyszerek

Életmód

 

Melyek a gyomorsav túltengés és a reflux étkezési és életmódbeli okai? A gyomorsav túltengésnek számos étkezési, életmódbeli oka lehet, melyek közül
a legjellemzőbbek:

 

Olvasson tovább...
Vény nélkül kapható  savlekötő gyógyszerek

Az Acidáról

Az Acida vény nélkül kapható 20mg pantoprazol hatóanyag-tartalmú, gyomornedv-ellenálló tabletta, amelyet  a reflux tüneteinek (pl.: gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmaznak felnőtteknél. 

Olvasson tovább...