Tippek éjszakai gyomorégésre

A gyomorégés okozta éjszakai felébredések, felriadások, az elalvási, visszaalvási nehezítettség alvászavarok kialakulását okozhatja, amely aztán nappali álmossághoz, a teljesítmény romlásához vezethet az élet minden területén.

Milyen tüneteket tapasztalhat?

Éjjel ébredhetünk gyomorégés okozta szegycsont mögötti égető fájdalomra, mely akár a szív eredetű anginás fájdalomhoz hasonlóan erős is lehet. Ennek a kifejezetten erős fájdalomnak a hátterében az éjszakai saváttörés áll. Vízszintes, fekvő helyzetben a gyomorsav hosszabb ideig fejti ki maró hatását, tovább irritálja a nyelőcsövet. Reggeli keserű szájízt, torokfájást vagy krónikus köhögést is okozhat a gyomorsav visszaáramlása.

Tippek éjszakai gyomorégésre. Mit tehet?

A következő tanácsok követésével csökkenthetőek a gyomorégés okozta éjszakai panaszok, mellyel javulhat a teljesítményünk és az egész életminőségünk.

 • Kerülje az irritáló, vagyis a savas (pl. citrom, narancs), a túlzottan fűszeres (chili, erőspaprika, bors) vagy a túlzottan zsíros ételek fogyasztását, főként vacsorára.
 • Fogyasszon kevesebb csokoládét!
 • Kerülje a szénsavas italok, az alkohol fogyasztását!
 • A dohányzást és a koffeinfogyasztást is érdemes csökkenteni.
 • Táplálkozzon egészségesen, mozogjon sokat, lehetőség szerint éljen kevesebb stresszel!
 • Amennyiben szükséges, csökkentse testsúlyát.
 • Főként a lefekvés előtti kiadós étkezés a hasűri nyomás fokozása révén okozza a panaszokat, ezért lassan, és egyszerre kisebb adagokat egyen.
 • Evés után ne feküdjön le azonnal, várjon legalább egy-két, de inkább három órát függőleges helyzetben. Lefekvés előtt már ne nassoljon!
 • Polcolja fel az ágy fejrészét kb. 15-20 cm-rel, hogy felső teste (nemcsak a fej!) magasabbra kerüljön.
 • Ne hordjon szűk ruhákat, ne aludjon szűk hálóruhában!
 • Szükség esetén, orvosi előírásra alkalmazzon savlekötőket, H2 receptor blokkolókat, protonpumpa-gátló szereket!

 

(írta: Dr. Osikóczki Orsolya, lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

2014. 01. 15.

Savlekötők - vény nélkül

A tünetek jelentezése esetén hogyan kezelhetjük rövid távon a gyomorsavtúltengést és a refluxot? 

Cikkünkből kiderül, milyen vény nélkül kapható gyógyszerek segítenek a tünetek enyhítésében!

 

Olvasson tovább...
Tippek éjszakai gyomorégésre

Életmód

 

Melyek a gyomorsav túltengés és a reflux étkezési és életmódbeli okai? A gyomorsav túltengésnek számos étkezési, életmódbeli oka lehet, melyek közül
a legjellemzőbbek:

 

Olvasson tovább...
Tippek éjszakai gyomorégésre

Az Acidáról

Az Acida vény nélkül kapható 20mg pantoprazol hatóanyag-tartalmú, gyomornedv-ellenálló tabletta, amelyet  a reflux tüneteinek (pl.: gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmaznak felnőtteknél. 

Olvasson tovább...

Kapcsolat

A weboldalt az Aramis Pharma Kft. a Kéri Pharma Csoport tagja támogatja. További információ kérhető: Cím: 1095 Budapest, Mester u. 28.B. III/5. E-mail: info@keri.huTel.: 06 1 219 0775 Fax: 06 1 219 0774 http://www.keri.hu/ Olvasson tovább...