A savtúltengés és a reflux

Mi is a gyomorsav, miért van rá szükség?

Az ember gyomra normál körülmények között naponta kb. 2-2,5 liter gyomorsavat termel, amely tulajdonképpen sósav. A gyomorsav nélkülözhetetlen az emésztéshez, a gyomorba kerülő táplálékban lévő ásványi anyagok, vitaminok felszívódásához, ezenkívül fertőtlenítő hatású is: elpusztítja a táplálékkal bekerülő kórokozók zömét. A gyomor falát egy speciális nyák borítja, amely normál körülmények között – ha csak az emésztéshez szükséges mennyiségű gyomorsav termelődik – megvédi a gyomorfalat a sav maró hatásától.

Melyek a szükségesnél nagyobb mennyiségű sav keletkezésének tünetei?

A felnőtt lakosság jelentős része időnként, visszatérően vagy esetleg hosszabb időn keresztül észleli a fokozott gyomorsavtermelés, azaz a savtúltengés okozta tüneteket, melyek közül a legjellemzőbbek:

  • savas, maró szájíz
  • gyomorégés
  • savas felböfögés
  • gombócérzés a torokban
  • éjszaka, rohamokban jelentkező köhögési inger
  • fojtogató érzés
  • szegycsont mögött jelentkező égő érzés
  • émelygés
  • puffadás

A fenti kellemetlen tünetek megkeserítik a mindennapokat, megnehezítik a megszokott napi életvitelt. Az érintett személy kénytelen a napi rutint mellőzve a tünetekhez alkalmazkodni.

A tartósan fennálló tünetek akár komolyabb betegségek kialakulásához is vezethetnek.

Mi az a reflux, más néven gasztro-özofageális reflux (GOR) betegség?

 A reflux a felső tápcsatorna komplex mozgászavarán alapul, mely során a túltermelődött gyomorsav visszacsorog a gyomorból a nyelőcsőbe, így a nyelőcső nyálkahártyája begyulladhat, károsodhat és fájdalmassá válhat, mely különböző tünetekben nyilvánulhat meg. A reflux összetett, szerteágazó tünetegyüttes, az orvosi szakirodalom "álarcos fojtogatónak" is nevezi.Mivel a reflux leggyakrabban fokozott gyomorsavtermelés talaján alakul ki, a fent felsorolt tünetek egyben jellemzően a reflux tünetei is.

Miért tud visszacsorogni a gyomorsav a nyelőcsőbe?

A nyelőcső egy izmos falú cső, melynek mindkét végén gyűrűszerű izom található. A felül elhelyezkedő gyűrű feladata az, hogy meggátolja a lenyelt étel visszajutását a szájüregbe, míg az alsó a gyomorban lévő táplálék nyelőcsőbe történő visszajutását akadályozza meg. A lenyelt táplálékot a nyelőcső sajátos hullámzó mozgásával továbbítja a gyomorba. Amikor a táplálék eléri a nyelőcső alján lévő gyűrűt, akkor a gyűrű elernyed, a táplálék pedig a gyomorba jut. Természetes módon ilyen elernyedésekkor a mozgó gyomorból is megtörténik a gyomorsav vagy az étellel kevert gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, ez egy normális élettani folyamat, melynek káros hatásait a nyelőcsövet védő öntisztulási folyamatok el tudják hárítani. Probléma akkor lép fel, amikor a visszaáramlások száma jelentősen megemelkedik, mert az alsó gyűrű nem zár megfelelően, vagy a normálisnál gyakrabban, hosszabb ideig lazul el.

(Dr. Szigeti Nóra)

2012. 12. 21.

Savlekötők - vény nélkül

A tünetek jelentezése esetén hogyan kezelhetjük rövid távon a gyomorsavtúltengést és a refluxot? 

Cikkünkből kiderül, milyen vény nélkül kapható gyógyszerek segítenek a tünetek enyhítésében!

 

Olvasson tovább...
A savtúltengés és a reflux

Életmód

 

Melyek a gyomorsav túltengés és a reflux étkezési és életmódbeli okai? A gyomorsav túltengésnek számos étkezési, életmódbeli oka lehet, melyek közül
a legjellemzőbbek:

 

Olvasson tovább...
A savtúltengés és a reflux

Az Acidáról

Az Acida vény nélkül kapható 20mg pantoprazol hatóanyag-tartalmú, gyomornedv-ellenálló tabletta, amelyet  a reflux tüneteinek (pl.: gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmaznak felnőtteknél. 

Olvasson tovább...

Kapcsolat

A weboldalt az Aramis Pharma Kft. a Kéri Pharma Csoport tagja támogatja. További információ kérhető: Cím: 1095 Budapest, Mester u. 28.B. III/5. E-mail: info@keri.huTel.: 06 1 219 0775 Fax: 06 1 219 0774 http://www.keri.hu/ Olvasson tovább...